Opis produktów pszczelich

MIody Kielce

Szczegółowy opis produktów pszczelich:

 

 

 

Praktyczne porady i informacje dotyczące produktów pszczelich:

Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach szklanych, z dala od światła, w suchym miejscu. Światło i zbyt wysoka temperatura niszczą inhibiny.

Miodu absolutnie nie można podgrzewać do temperatury powyżej 42 stopni. W związku z tym gorąca herbata z miodem i cytryną na pewno ma wartości smakowe, ale nie terapeutyczne.

Miód pobudza apetyt i trawienie, działa wzmacniająco, poprawia samopoczucie, oczyszcza krew, ma wpływ na poprawę wzroku, wzmacnia dziąsła i zęby. Ordynuje się go również w przypadku żółtaczki, powiększenia śledziony, schorzeń gardła, chorób klatki piersiowej, kamieni nerkowych i pęcherzykowych, robaków jelit, zatruć krwi oraz chorób serca.

Litr dojrzałego miodu waży ok. 1,42 kg. Każdy miód musi skrystalizować.