Pracownia pszczelarska.
Moje gospodarstwo pasieczne posiada nowoczesną pracownię pszczelarską wyposażoną w ciepłą i zimną wodę oraz kanalizację. Do odsklepiania ramek z miodem posiadam automatyczną odsklepiarkę, parainator ( urządzienie na parę ścinające zasklep na ramkach) oraz zwykły stół do odsklepiania. Do wirowania miodu służą dwie miodarki, jedna promienista, na 42 ramki, druga kasetowa, na 12 ramek. Do przechowywania miodu używam pojemników ze stali kwasoodpornej. Pracownia wyposażona jest również w urządzenie do dekrystalizacji, kremowania , standaryzacji miodu. Pozyskuję pyłek kwiatowy, który suszę w specjalnej suszarce o pojemności 30 kg. Służy ona jednocześnie jako dekrystalizator miodu. W pracowni znajduje się również wialnia do oczyszczania pyłku kwiatowego. Z dobrym skutkiem pozyskujmy i oferujemy pierzgę pszczelą. W walce z motylicą posługuję się mroźnią na 400 ramek, wszystkie ramki z woszczyną są tu wymrażane. Do wytapiania wosku z ramek, odsklepin, ścinków wosku używam parowej i słonecznej topiarki. Wszystkie maszyny , urządzenia i narzędzia w pracowni wykonane są ze stali kwasoodpornej.
Galeria zdjęć pracowni i pasieki Bobrza:
Miejsce sprzedaży produktów z pasieki.
Suszarka do pyłku kwiatowego, oraz jako urządzenie do dekrystalizacji miodu.
Mroznia do wymrazania ramek z woszczyną przeciwko motylicy.
Parainator do odsklepiania ramek z miodem.
Elektryczny nóż do odsklepiania ramek
Urządzenie do kremowania, dekrystalizacji, standaryzacji miodu o pojemności 200 l.
Młynek do mielenia cukru na puder.
Miodarka kasetowa na 12 ramek.
Miodarka promienista na 42 ramki.
Topiarka parowa do wytapiania woszczyny.
Magazyn do przechowywania wymrożonych ramek woszczyny.
Mikser planetarny do mieszania ciasta miodowo-cukrowego
Mieszadło podwójne do mieszania syropu z pojemnikiem.