Pyłek pszczeli.
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku kwiatowego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 400 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
– Odżywcze – pyłek pszczeli kielce stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
– Odtruwające (detoksykacyjne) – pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
– Antydepresyjne, uspokajające – pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
– Antyalergiczne – pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
– Przeciwmiażdżycowe – pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
– Antybiotyczne – wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
– Regulujące trawienie – pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
– Lecznicze przy schorzeniach prostaty – wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
– Wspomagające leczenie cukrzycy – wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
– Poprawiające wzrok – pyłek pszczeli kielce poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
– Przeciwzapalne – pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
– Kosmetyczne, odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.