Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli.

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku kwiatowego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 400 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.

Pyłek pszczeli Kielce

Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:

Odżywcze – pyłek pszczeli kielce stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.

Odtruwające (detoksykacyjne) – pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.

Antydepresyjne, uspokajające – pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.

Antyalergiczne – pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.

Przeciwmiażdżycowe – pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.

Antybiotyczne – wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.

Regulujące trawienie – pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.

Lecznicze przy schorzeniach prostaty – wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.

Wspomagające leczenie cukrzycy – wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Poprawiające wzrok – pyłek pszczeli kielce poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

Przeciwzapalne – pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

Kosmetyczne, odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.